sábado, 7 de marzo de 2009

Atenes 1896 els primers jocs olimpics

La reunió inicial dels nous jocs Olímpics, es va disputar a Atenes, l'any 1896, des del 24 de març fins al 2 d'abril. Va comptar amb l'assistència de 285 atletes en representació de 13 nacions. Només els homes van estar permesos per competir, els quals ho van fer en 42 proves sorgides en 10 especialitats esportives. Aquestes eren Atletisme, Ciclisme, Esgrima, Gimnàstica, Halterofília, Lluita, Natació, Tennis, Tir, etc.
Es consideren en general a 13 països participants en aquest esdeveniment:
Alemanya, Austràlia (tot i que seguia sent part del Regne Unit), Àustria (tot i que era part de l'Imperi austrohongarès, els atletes austríacs participaven de forma independent), Dinamarca, Egipte, Estats Units, França, Grècia (incloent-hi els representants de Xipre i Esmirna), Hongria (tot i que era part de l'Imperi austrohongarès, els atletes hongaresos participaven de forma independent, incloent-hi els provinents de Croàcia, Eslovàquia, Transsilvània i Voivodina (actual Sèrbia)), Itàlia, Suècia i Suïssa.
Altres tres països van participar, però no en els esdeveniments finals:
Bèlgica, Xile i Rússia.

Tanmateix, aquest despuntar dels Jocs no va ser precisament el que es diu brillant. La premsa va ignorar per complet l'esdeveniment que només va ser possible gràcies al agosarats esforç del grup comandat pel baró Pierre de Coubertin que veia en l'esport un mitjà ideal per a la formació de l'individu.
La gran ajuda brinda per Georege Averoff, un comerciant grec posseïdor d'una gran fortuna, va ser determinant per aconseguir la restauració de l'estadi que Licurg havia construït quatre segles abans de Crist.
La jornada d'obertura va coincidir a més amb la clelebración del 75è aniversari de l'alliberament de Gràcia del domini turc. D'aquesta manera, des de la seva concepció, els Jocs Olímpics van estar impregnats d'aspectes police, degut a que les competències en Atenas no van poder abandonar els criteris nacionalistes que posteriorment es convertirien en el fil conductor de les futures cites.

1 comentario: