sábado, 7 de marzo de 2009

L'antiga Grècia i els Jocs Olímpics

A l'antiga Grècia, els Jocs Olímpics estaven dedicats als déus i eren una veritable festa nacional. Els primers es van realitzar en Olímpia l'any 776 aC i des d'aleshores van ser celebrats regularment cada quatre anys. En total es van completar 293 Jocs. Podien participar en les competicions només homes lliures i de sang grega. No hi havia equips, cadascun participava a títol individual, encara que representant a la seva ciutat. Entre les disciplines figuraven: salt en llarg, llançament de disc i javelina, curses a peu ia cavall, una mena de boxa i lluita.

El públic: eren vells i joves, esclaus i estrangers. Però l'assistència no era completament lliure: estava prohibida per a les dones sota l'amenaça, aparentment mai complerta, de ser llançades des del cim de la muntanya Tifeo.


Branques d'olivera: Els jocs tenien importància política: servien per unir les diferents ciutats gregues. Abans de competir, els atletes juraven respectar els reglaments (si els violava abans o durant les proves podien ser desqualificats). En totes les disciplines participaven completament nus. Els vencedors eren coronats amb una branca d'olivera, el seu únic premi, al so de les trompetes. La corona estava elaborada amb branques d'olivera, segons la mitologia, que es tallaven d'una olivera silvestre plantat per Heracles (Hèrcules) junto al templo de Zeus a Olímpia. Posteriorment es va substituir per laurel.Estos atletes es convertien en herois, atorgaven fama a les seves ciutats, els poetes glossen les seves gestes, s'aixecaven estàtues en el seu honor, estaven exempts d'impostos i vivien la resta de la seva vida sense treballar rebent manutenció gratuïta i ajuts econòmiques dels dirigents i mecenes de la seva ciutat d'origen.


Durada: Els Jocs Olímpics duraven set dies, dels quals el primer i l'últim es dedicaven a cerimònies religioses.


La Treva Olímpica: Durant la celebració dels Jocs s'establia la «ekekheiria» o treva olímpica. Això implicava la paralització de tots els conflictes bèl lics des d'una setmana abans dels Jocs fins a una setmana després.

No hay comentarios:

Publicar un comentario